Ce munca presteaza un manager de vanzari?

Tot am fost intrebat: Ce munca presteaza un manager de vanzari? Pot spune ca munca managerului de vanzari nu este una foarte complicata. Conteaza cam doua lucruri : cum isi organizeaza timpul si cat de bine deleaga.

In acest articol si in cele viitoare, voi dezvolta munca managerului de vanzari. Am structurat totul in 12 parti sub denumirea de : Cele 12 munci ale unui manager de vanzari. Azi voi scrie niste notiuni introductive referitoare la ce ar trebui sa faca, unde greseste un manager de vanzari, urmand ca in urmatoarele zile sa dezvolta fiecare munca in parte.

Ca şi manager de vânzări, succesul tău depinde de rezultatele pe care le obţii prin intermediul altora. Aceasta înseamnă că organizaţia în care activezi aşteaptă de la tine să construieşti o echipă eficientă şi productivă.

Asta poate fi o adevărată provocare… dar, pe de altă parte, este şi satisfăcătoare pentru cei care se preocupă permanent de îmbunătăţirea abilităţilor lor de supervizare. Acum, folosind aceste sfaturi poţi face exact acest lucru! Vei găsi răspunsuri şi sugestii despre cum să-ţi motivezi echipa şi în plus, cum să rezolvi problemele de zi cu zi ale vânzătorilor. Vei deveni managerul eficient de care oamenii tăi au nevoie, învăţând:
− Să stabileşti şi să evaluezi obiective realiste;
− Să creezi încredere şi cooperare printre vânzătorii tăi;
− Să rezolvi conflicte şi să te descurci cu vânzătorii „dificili”;
− Să-ţi motivezi vânzătorii să obţină performanţe.

Managerul eficient işi poate multiplica valoarea şi beneficiile pe care le aduce organizaţiei reţinând aceste reflecţii:
1. Aminteşte-ţi că este de datoria ta să creşti şi să menţii moralul, entuziasmul si starea de spirit a echipei tale.
2. Fă-ţi un ţel din a cunoaşte şi a înţelege obiectivele şefului tău, departamentului sau companiei. Fii sigur că vânzătorii tăi ştiu care le sunt obiectivele individuale şi modul în care acestea se subordonează şi contribuie la realizarea obiectivelor companiei.
3. Ţine-ţi la curent toţi membrii echipei asupra tuturor aspectelor funcţiilor lor şi a muncii în general.
4. Fii familiar şi capabil să interpretezi şi să aplici toate politicile şi regulile departamentului sau companiei. Pentru vânzător, tu reprezinţi compania.
5. Repartizează munca, orele suplimentare, disciplina şi recompensele într-o manieră imparţială care este cunoscută şi înţeleasă de către toţi membrii echipei tale.
6. Caută continuu metode de îmbunătăţire a muncii, solicitând sugestii de la membrii echipei.

CELE MAI FRECVENTE 5 MOTIVE DATORITĂ CĂRORA MANAGERII EŞUEAZĂ

1. Delegare slabă: Ca şi manager sau manager, eşti judecat nu pentru munca pe care o faci, dar pentru rezultatele obţinute. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, trebuie să delegi munca către alţi membri ai echipei. Mulţi manageri sunt promovaţi ca manageri ai unor activităţi pe care ei înşişi obişnuiau să o facă… Tentaţia de a „face cu singur” poate fi de-a dreptul copleşitoare. Este fatală pentru carierele managerilor. Evitaţi asta cu orice preţ.

2. Să continui să fii „băiat de gaşcă”: Noii manageri promovaţi din interior sunt în special vulnerabili la tentaţia de a fi „unul din gaşcă”. Din păcate, de obicei aceasta nu este cea mai bună politică. Deoarece managerul trebuie să reprezinte alte nivele de management în faţa muncitorilor şi deoarece, de cele mai multe ori, managerul trebuie să ia sau să transmită decizii nepopulare, el trebuie să cântărească între a fi „de gaşcă” şi de a practica abilităţile referitoare la relaţii interumane ale unui conducător eficient.

3. Folosirea greşită a autorităţii: Opusul problemei de mai sus. Managerii fără experienţă lasă uneori ca noua autoritate să li se urce la cap. Nici un manager nu poate fi eficient mult timp fără cooperarea şi suprijinul membrilor echipei sale. Una dintre căile sigure de pierdere a acestor cooperări şi sprijin este folosirea incorectă a autorităţii pe care o are.

4. Să dai un exemplu prost: Expresia „nu face ce fac eu, fă ce spun eu” din şcolile de supervizare nu mai funcţionează de mult. Întotdeauna aminteşte-ţi că exemplul dat în echipă depinde de tine. Acesta este un lucru aplicabil în ceea ce priveşte aderarea ta la politicile şi regulile companiei, atitudinea ta vis-à-vis de conducere şi modul în care iţi tratezi echipa.

5. Să nu-ţi doreşti să devii manager: De cele mai multe ori oamenii sunt promovaţi în poziţii de supervizare pe care chiar nu şi le doresc. Din păcate, aptitudinile deosebite ale funcţiilor tehnice nu sunt suficiente pentru a califica un individ pentru a fi manager. Un ingredient important pentru succesul în supervizare este dorinţa de a fi manager. Adesea, această dorinţă motivează persoana implicată în căutarea modalităţilor de a dezvolta aptitudinile adiţionale necesare pentru a fi manager – aptitudini administrative şi de relaţii inter-umane.

Managerul stimulează creşterea cererii pentru produsele firmei tale prin distribuţie, vânzare directă şi activitatăţi de merchandising, ca şi prin informarea pieţii despre calităţile şi performanţele produselor. Rolul esenţial al Managerului este ca, prin distribuitor şi direct, să facă să ajungă produsele firmei tale în mâinile consumatorilor.

Managerul are 3 domenii de activitate principale:
• Menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor de lucru cu distribuitorii numiţi din zonă
• Reprezentarea intereselor firmei în zonă
• Raportarea activităţii.

Menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor de lucru cu distribuitorii numiţi din zonă:
• să stabilească şi ajusteze împreună cu distribuitorul targetele / obiectivele de vânzare de îndeplinit, în conformitate cu obiectivele firmei, lunar ;
• să ajute clientul să-şi organizeze vânzarea;
• să asigure nivelul corespunzător de stoc şi de distribuţie de SKUuri (Stock Keeping Units – Unităţi de ţinere a Stocului – gamă) în depozitele distribuitorului ;
• să aibă grijă ca plăţile să fie efectuate în conformitate cu înţelegerile iniţiale, integral şi la timp ;
• să dezvolte împreună cu distribuitorul un plan ordonat de acoperire a zonei, prin oamenii acestuia ;
• să urmărească performanţele de vânzare ale vânzătorilor de produse tale ai distribuitorului;
• să se asigure că distribuitorul trimite toate rapoartele cerute de firmă, la termenele stabilite;
• să meargă pe teren cu vânzătorii distribuitorului, pentru training şi control al activităţii de distribuţie;
• să se asigure că distribuitorul susţine planurile şi modurile de lucru agreate în mod comun (infrastructura, oameni şi investiţii) ;
• să ajute distribuitorul în recrutarea şi selectarea vânzătorilor de produse tale ;
• să furnizeze feedback managementului şi patronatului firmei privitor la activitatea distribuitorului.

Reprezentarea intereselor firmei în zonă
Managerul reprezintă firma ta în teritoriul / zona în care este responsabil.
Managerul ajută firma ta să vândă mai mult din produsele sale, şi încurajează şi ajută revânzarea acestora către alţi clienţi (secundari) sau direct către consumator. Atunci când e cazul, el reprezintă firma în relaţiile cu autorităţile şi corpurile de control şi guvernamentale.

manager de vanzari

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.