Despre minciunile din CV

Candidații care aleg să treacă informații false în CV-urile lor ca să impresioneze angajatorii riscă să fie percepuți ca neprofesioniști, neexperimentați sau lipsiți de autenticitate.

minciunile din cv„Cine umblă cu traista de minciuni nu o duce mult”, spune un proverb românesc. Zicala este valabilă și în cazul candidaților care adaugă neadevăruri în CV-urile lor în speranța că îşi vor impresiona potențialii angajatori. Recrutorii din companii sau din firmele cu activităţi în domeniul resurselor umane nu sunt deloc încântați când identifică minciuni în CV-urile candidaților. „Este indicat ca oamenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă să treacă în CV informaţii reale pentru a participa la interviurile relevante pentru experienţa şi aspiraţiile lor. Este, totodată, o dovadă de responsabilitate a candidaţilor, de respect faţă de angajator şi este recomandat întotdeauna să fii transparent şi să nu începi o relaţie pornind de la o bază falsă”, spune Anca Păun, Recruitment Coordinator la Coca Cola HBC România.

Diverse studii internaționale evidențiază că o mare parte dintre CV-uri conțin informații exagerate sau eronate. „E adevărat că majoritatea CV-urilor nu conțin minciuni pe care le-am considera grosolane, ci mai degrabă încercări (ale candidaților – n.red.), mai mult sau mai puțin reușite, de a ascunde golurile (perioadele de pauză – n.red.) din CV, de a-și exacerba realizările și ridica artificial nivelul ierarhic, de a acorda importanță exagerată unor activități obișnuite, formale sau de scurtă durată și, foarte frecvent, de supralicitare a nivelului lingvistic”, afirmă Corina Gonteanu, Head of Marketing & Communication la compania de recrutare și plasare de forță de muncă termporară ManpowerGroup România. Ea arată că sunt anumiți candidați care omit din CV-urile lor cuvinte ca „adjunct” sau „asistent”. De asemenea, unii candidați se consideră „coordonatori” în loc de „specialişti”, iar alții prezintă drept stagiu de internship o practică de doar câteva zile.

Citeste mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.